Trafikksikker kommune - månedens HMS- plakat for november - Tydal kommune

Trafikksikker kommune - månedens HMS- plakat for november

Det er viktig at alle som sitter i bilen bruker bilbelte - og bruker det riktig. Bilbelte er et enkelt og effektivt sikkerhetstiltak for deg og dem du reiser sammen med.

I Norge har litt over 100 personer omkommet i trafikken de siste årene. Av de 108 personene som omkom i 2018 døde 70 personer i bil. 33 % brukte ikke bilbelte eller brukte det feil. I periode 2005 – 2018 var det 39 % av de omkomne personene i bil som ikke brukte bilbelte. Å bruke bilbelte kan bety forskjellen på liv og død hvis ulykken først er ute.

Hvorfor du bør bruke bilbelte

• sitter du i forsetet eller er forsetepassasjer, vil bruk av bilbelte redusere sannsynligheten for å bli drept med 40-50 % i en ulykke.
  • sitter du i baksetet uten å ha bilbeltet på, er du også til stor fare for de andre i bilen ved en kollisjon.
  • bruker du ikke bilbelte, kan du i 2019 få gebyr på 1500 kroner, både i bil og buss.

Bilbelte i buss

Selv om det er belter i buss og det er lovpålagt å bruke disse, velger mange å ikke bruke det. Ved å ikke bruke belte, utsetter du deg selv og andre i bussen for fare. Statens havarikommisjon sine undersøkelser av alvorlige bussulykker viser at manglende beltebruk i buss kan få fatale konsekvenser.

Visste du at

• Volvo i 1959 var det første bilmerket med trepunkts belte?
  • Bohlin som utviklet belte i samarbeid med Volvo tok åpen patent, det vil si at han lot alle nyte godt av denne oppfinnelsen?
  • Bohlin i 1995 ble tildelt «Royal Swedish Academy of Engineering Sciences” medalje i gull for sin innsats?
  • at bilbelte har reddet over 1 million liv?
  • å kollidere I 50 km/t tilsvarer et fall på 10 meter?
  • å kollidere i 70 km/t tilsvarer et fall på 19 meter?
  • å  kollidere i 90 km/t tilsvarer et fall på 32 meter?
Bildeplakat fra Trygg Trafikk som oppfordrer til bruk av bilbelte. - Klikk for stort bildeTrygg trafikk